Blog

Dożynki 2017

Chleb pokroili, wieńce wręczyli, rolnikom podziękowali i do wieczora wspólnie świętowali. Po raz drugi Moszczenica była gospodarzem Dożynek Ziemi Piotrkowskiej. Uroczystość rozpoczęła Msza Święta Dziękczynna koncelebrowana przez ks. dr Jacka Kacprzaka prorektora Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi  ks. Władysława Pasia proboszcza moszczenickiej parafii. Następnie barwny korowód dożynkowy dotarł na plac dożynkowy, czyli do amfiteatru Gminnego Ośrodka Kultury i Sportu w Moszczenicy. Starosta piotrkowski Stanisław Cubała i wójt gminy Moszczenica Marceli Piekarek, obdarowani chlebem przez starostów dożynkowych: Anettę Derendarz z Sierosławia i Andrzeja Parasa ze Skotnik – jak tradycja każe – najpierw bochen pokroili, by potem częstować nim dożynkowych gości. Posmarowany miodem szczególnie smakował Ambasadorowi Republiki Mołdawii Iurie BodrugowiPrezydentowi Rejonu Glodeni Ionowi Leuca oraz licznej mołdawskiej delegacji. Z zaproszenia starosty powiatu i wójta gminy skorzystali także przyjaciele z Węgier, na czele z burmistrzem Abdy Zsoltem Szabo.
Po raz pierwszy Koła Gospodyń Wiejskich powiatu piotrkowskiego przygotowały mini wieńce, które wręczono gościom z Mołdawii, Węgier, parlamentarzystom oraz samorządowcom. Do grona laureatów tytułu honorowego “Za zasługi dla Powiatu Piotrkowskiego”, dołączył, decyzją Kapituły Plebiscytu, Władysław Wawrzyńczak – człowiek o wielkim sercu, społecznik i organizator ponad 3,5 tysiąca imprez rekreacyjno-sportowo-turystycznych. Przyznano także statuetkę dla najlepszego pszczelarza, którym został Lech Gospodarczyk z Lubiaszowa. Starosta Cubała nagrodził wszystkie stoiska promocyjne gmin ziemi piotrkowskiej i szkół prowadzonych przez powiat, a uczestnicy dożynek mogli posmakować potraw, przygotowanych w ramach kulinarnych zmagań Garnek Smaków.

EnglishGermanPolish
English German Polish