Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Dzień ten rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Pączek w tym dniu ma zapewnić pomyślność na cały rok.
Statystyczny Polak w Tłusty Czwartek zjada średnio 2,5 pączka. Geneza tłustego czwartku sięga czasów starożytnych. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.
Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. W naszej szkole nikomu to nie groziło, pączków było pod dostatkiem.